67 procent van alle kinderen tussen de 12 en 18 jaar heeft twee prikken gehad na het positieve advies dat de Gezondheidsraad halverwege vorig jaar gaf. Op dit moment rijzen de coronabesmettingen in Nederland de pan uit.
Vooral bij jonge mensen: in de afgelopen week zijn 135.000 kinderen tussen de 10 en 19 jaar positief getest. Dat è 27 per cento van het totaal antal vastgestelde besmettingen.
A dicembre werd deze stijging al voorspeld, en om die reden vroeg toenmalig coronaminister Hugo de Jonge de Gezondheidsraad om een spoedadvies: of die zich wilde buigen over de vraag of ook kinderen geboosterd zouden moeten worden. Vuoi deze ‘oppepper’ helpt tegen de verspreiding van het virus.
En welke groepen zouden dan in anmerking komen? De Jonge vroeg nog specifiek naar jongeren die behoren tot een medische risicogroep. “Ik verzoek u uiterlijk medio januari een eerste advies te verstrekken”, schreef De Jonge op 29 dicembre. “Ik vraag u om deze adviesaanvraag met hoge priorityit te behandelen.” Maar vijf weken nadat De Jonge vroeg om een spoedadvies, ligt dat er nog destrieri niet. De Gezondheidsraad liet na publicatie van dit artikel weten dat het vrijdag verschijnt.
‘Van de Zotte’
Het uitstel leidde tot ergernis. Ronald Klomp ha risposto a un consiglio komt. Zijn dochter Madelief van 17 heeft een aangeboren hartafwijking en is gebaat bij snel vaccinoren. Daarnaast moet ze naar school omdat ze in haar examjaar zit. “Het is echt nog. Het is van de zotte dat een gezonde 18-jarige wel een booster kan halen, maar een 17-jarige met een hartafwijking niet.”
A dicembre è stato het gezin a Oostenrijk. “Daar hebben we besloten om voor 25 euro een booster voor haar te halen. We hebben het heft in eigen hand genomen.”
Ronald is daar extra blij mee, nu afgelopen zondag zijn zoon positief testte. “We waren echt niet blij geweest als Madelief nu niet geboosterd zou zijn.”
Ook zijn er gezinnen die de wintersport in gevaar zien komen, nu 18-minners nog geen booster kunnen krijgen. Da krokusvakantie Begint al vanaf 19 februari. Sommige landen, zoals Oostenrijk en Italië, vragen een recente inenting voor iedereen vanaf 12 jaar. In Oostenrijk moet de laatste inenting bij kinderen korter dan 7 maanden geleden gezet zijn, in Italië è dat 6 maanden.
Edwin Wolswinkel uit Driebergen zit naar eigen zeggen ‘met de handen in het haar’. Zijn gezin heeft een appartement geboekt in het Italiaanse Zuid-Tirol. “Vorig jaar viel onze sport invernali ook al in duigen”, vertelt hij.
“Kinderen moeten geboosterd zijn, maar dat mag nu juist niet in Nederland. Het is bijzonder dat we hierin weer achterlopen. In andere landen gebeurt het al wel.”
Edwins oudste zoon ha 13 anni. Zijn laatste vaccinatie is tijdens de vakantie langer dan zes maanden geleden, dus dan is zijn QR-code niet meer geldig in Italia. Het land in mag nog wel, maar je komt de skiiste niet op. Ook mag I niet nei ristoranti di Winkels komen.
“Heel zuur dit. Ik voel me nu bijna gedwongen om een booster te gaan halen in Duitsland. Onze andere zoon wordt zaterdag 12 en mag zijn tweede vaccinatie nog niet, want daar moet acht weken tussen zitten.” Voor Zwitserland, Duitsland en Frankrijk speelt dit probleem overigens niet: daar est een boosterprik nog niet nog voor kinderen.
De vraag è: waar blijft het advies van de Gezondheidsraad? In questo caso di coronacrisi, guarda i destrieri nederlandesi all’interno dell’EMA, nell’Europa dei Geneesmiddelenbureau. Maar dat heeft óók nog niets gezegd over het boosteren van kinderen.
Guarda all’EMA
Kinderarts en OMT-lid Károly Illy begrijpt het dat er nog geen advies is. Daarna komt de Gezondheidsraad met zijn advies. Dat deden we ook met de eerste vaccinatie voor kinderen. Want ook voor de kinderen met een hoog risico is het zo dat de kans dat ze heel erg ziek worden, heel klein is.”
Illy vermoedt dat het EMA risicokinderen wel in anmerking laat komen voor een booster. “Maar ook voor die groep geldt, dat we dat toch gewoon rustig afwachten.”
Eigen besluit
Verschillende landen in de Europese Unie konden niet wachten en hebben daarom zélf een besluit genomen. In Duitsland, Frankrijk en Italië bijvoorbeeld gebeurt het boosteren van kinderen tussen de 12 en 18 jaar al wel. Maar in België, Denemarken en Spanje è er nog geen besluit over genomen.
Volgens de Gezondheidsraad komt het advies nu dus vrijdag. Il ministero del VWS non ha ricevuto il controllo. “We zien ernaar uit”, laat een woordvoerder weten.
“Fanatico del caffè. Introverso. Organizzatore. Amichevole fanatico della birra. Tipico risolutore di problemi.”
You may also like
-
iGaming: una guida per principianti
-
La scienza delle friggitrici ad aria: i meccanismi d’azione
-
La storia delle friggitrici ad aria: come hanno cambiato la cucina casalinga
-
Concerti virtuali: trasformare le esibizioni di musica dal vivo
-
Gruppo Salcef, nuovi contratti in Italia per 150 milioni di euro