Rosa Rademakers laureaat van Prijs Generet voor zeldzame ziekten met dementieonderzoek – Gezondheid

De Antwerpse geneticus Rosa Rademakers ontvangt de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten voor haar onderzoek naar vormen van dementie die minder vaak voorkomen. Aan de jaarlijkse prijs van het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, è un prezzo di 1 milione di euro verbonden.

Insegnante. dott. Rosa Rademakers (43) è di eerste vrouwelijke laureaat van de Prijs Generet en meteen ook de jongste. Bij de bekendmaking ha avuto una giuria per la prestigiosa carriera internazionale e de “hoge ambizioni om met haar onderzoek het leven van patiënten met dementie te verbeteren”.

Bij frontotemporale dementie worden cellen vooraan (frontaal) en aan de zijkant (temporaal) in de hersenen aangetast. Deze vorm van dementie kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen. Vaak al wanneer ze veertig di vijftig zijn. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de 10 jaar na diagnosi. De impact van deze aandoening op patiënten en familieleden is dan ook immens groot. Ongeveer 1 op de 5.000 personen left met deze vorm van dementie.

Rosa Rademakers en haar teamleden identificeerden belangrijke ziektegenen die leiden tot deze aandoeningenen en ontrafelden ook de ziektepaden molecolare. Tot nu lag de focus van het onderzoek op twee vormen: in de eerste vorm stapelt het zogenaamde Tau-eiwit zich op in de hersenen van patiënten, in de tweede vorm gaat het om een ​​​​ophoping van het eiwit TDP-43.

Met het miljoen euro van de Prijs Generet wil Rosa Rademakers een derde, nog minder frequent voorkomende, vorm van frontotemporale dementie aanpakken waarbij het FUS-eiwit zich opstapelt.

READ  presto peggio di MARZO INFEZIONI! Parla dunque il BIOLOGO BUCCI »ILMETEO.it

Het opsporen van de oorzaken van deze groep van degeneratieve hersenaandoeningenen is haar levenswerk. Rosa Rademakers è stata visitata dalla Mayo Clinic di Jacksonville (Florida, VS). Nel 2014 werd ze er op 36-jarige leeftijd benoemd tot gewoon hoogleraar, de jongste ooit aan de Mayo Clinic. Nel 2019 keerde ze terug naar België om het VIB Centrum voor Molecular Neurology aan de Universiteit Antwerpen te leiden. Aan dit centrum behaalde ze nel 2004 haar dottorato.

Insegnante. dott. Rosa Rademakers (43) è di eerste vrouwelijke laureaat van de Prijs Generet en meteen ook de jongste. Bij de bekendmaking ha avuto una giuria per la prestigiosa carriera internazionale e de “hoge ambizioni om met haar onderzoek het leven van patiënten met dementie te verbeteren”. aangetast. Deze vorm van dementie kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen. Vaak al wanneer ze veertig di vijftig zijn. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de 10 jaar na diagnosi. De impact van deze aandoening op patiënten en familieleden is dan ook immens groot. Ongeveer 1 op de 5.000 personen left with the vorm van dementie.Rosa Rademakers en haar teamleden identificeerden belangrijke ziektegenen die leiden tot deze aandoeningenen en ontrafelden ook de ziektepaden molecolare. Tot nu lag de focus van het onderzoek op twee vormen: in de eerste vorm stapelt het zogenaamde Tau-eiwit zich op in de hersenen van patiënten, in de tweede vorm gaat het om een ​​​​ophoping van het eiwit TDP-43. Met het miljoen euro van de Prijs Generet wil Rosa Rademakers een derde, nog minder frequent voorkomende, vorm van frontotemporale dementie aanpakken waarbij het FUS-eiwit zich opstapelt.Het opsporen van de oorzaken van deze groep van degeneratieve hersenaandoeningen is haar levenswerk. Rosa Rademakers è stata visitata dalla Mayo Clinic di Jacksonville (Florida, VS). Nel 2014 werd ze er op 36-jarige leeftijd benoemd tot gewoon hoogleraar, de jongste ooit aan de Mayo Clinic. Nel 2019 keerde ze terug naar België om het VIB Centrum voor Molecular Neurology aan de Universiteit Antwerpen te leiden. Aan dit centrum behaalde ze nel 2004 haar dottorato.

READ  Orsi polari per i quali il riscaldamento globale fa bene

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *